Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης δεξιοτήτων καινοτόμων προσεγγίσεων δ/λίας και μάθησης για εκπαιδευτικούς μικρής διάρκειας "Agile2Learn

Agile2Learn _ Ενότητα : Ομαδική Εργασία (Team Working)

 

Αντώνης Κοκκάλας ΠΕ70,  Ανδρεάδου Ευαγγελία ΠΕ11

Σχολείο: 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας Σέσκλου

Διεύθυνση Εκπαίδευσης: Δ/νση Α/Βαθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας

-------------

***

 

Αφόρμηση: Οι μαθητές συχνά θαυμάζουν τα «γραμμωμένα» σώματα που προβάλλουν τα σύγχρονα πρότυπα και στις συζητήσεις τους με τους εκπαιδευτικούς τους ρωτούν πως μπορούν να αναπτύξουν τη σωματική τους διάπλαση να μοιάζει όσο το δυνατός σε αυτά τα πρότυπα. Στο εργαστήριο δεξιοτήτων και στην αγωγή υγείας δημιουργήσαμε μια παρέμβαση με την οποία αφενός βοηθούμε τους μαθητές να κατανοήσουν ότι η υγεία έχει πρωτεύουσα σημασία για ένα σώμα όμορφο υγιές και «καλοφτιαγμένο»

Εισαγωγή: Μέσα από ένα διαδραστικό βίντεο που ετοιμάσαμε, οι μαθητές μας διερεύνησαν την αξία της δια βίου άσκησης για την υγεία τους.

Σκοπός : Η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών  για έναν υγιή τρόπο ζωής ως αποτέλεσμα της σχετικά με την υγεία και την ευεξία ως  αποτέλεσμα ενός ενεργούς τρόπου ζωής.

Στόχοι

1. Να Δημιουργήσουν μια μορφή άσκησης, συνεργατικά, για σωματική δραστηριότητα εσωτερικού και μια εξωτερικού χώρου

2. Να βιώσουν τρόπους άσκησης που τους γυμνάζουν και τους διασκεδάζουν τώρα και δια βίου

 

 

Η Τεχνική που αξιοποιήσαμε - Η οργάνωση της τάξης:

Στη συνέχεια η τεχνική που αξιοποιήσαμε για να τους εμπλέξουμε αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην δημιουργία συνθηκών και μέσων άσκησης μέσω της εφαρμογής της τεχνικής του καταιγισμού ιδεών.

Οργάνωση της τάξης: Η τάξη οργανώθηκε σε 4 ομάδες των τεσσάρων μαθητών, όλοι οι μαθητές πρότειναν ανάλογα με την εμπειρία τους και ένας μαθητής κρατούσε σημειώσεις.

Δραστηριότητα 1. Στην αρχή, κατά την ολομέλεια της τάξης, οι μαθητές ανέφεραν ασκήσεις (καταιγισμός) με τις οποίες τους αρέσει να γυμνάζονται. Ένας μαθητής σημείωνε στον πίνακα. Στην συνέχεια ένας άλλος μαθητής προσπάθησε με την βοήθεια των υπόλοιπων μαθητών να κατατάξει αυτές τις ασκήσεις σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τη μυϊκή ομάδα που απευθύνονται (πχ κοιλικοί, ραχιαίοι, προσαγωγοί κοκ). Τέλος η κάθε ομάδα ασκήσεων ονομάστηκε Α, Β, Γ, Δ για να διευκολύνει και να αντιστοιχεί στην ανάλογη ομάδα εργασίας των μαθητών.

Δραστηριότητα 2: Οι μαθητές αφού χωρίστηκαν ανάλογα με την εμπειρία τους, σε ομάδες Α,Β,Γ,Δ ανέλαβαν να εργαστούν για την ανάλογη μυϊκή ομάδα με τις προαναφερόμενες ασκήσεις, εκτέλεσαν τις ασκήσεις και τέλος επέλεξαν δύο από αυτές.

Τελικά η κάθε ομάδα παρουσίασε τις ασκήσεις που κατάφερε να επιλέξει με κοινή συμμετοχή στη διαδικασία και μέσω εμπειρίας πριν την επιλογή.

Δραστηριότητα 3: Στη συνέχεια όλες οι ομάδες εφάρμοσαν τις προτάσεις των άλλων μαθητών για κάθε μυϊκή ομάδα και δημιούργησαν έτσι 4 διαφορετικές κυκλικές προπονήσεις (προπονήσεις σε σταθμούς).

Δραστηριότητα 4: Αφού ολοκλήρωσαν οι ομάδες αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις όλων των ομάδων και οι μαθητές εφάρμοσαν τις 4 διαφορετικές προπονήσεις τη μια μετά την άλλη, εφαρμόζοντας δηλαδή 4 loops, κάθε loop και η διαφορετική πρόταση των ομάδων

Δραστηριότητα 5: Στο τέλος οι μαθητές έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το επίπεδο της αυτοπεποίθησής τους ώστε να μπορούν όταν είναι μόνοι τους να δημιουργήσουν ένα τέτοιο είδος εκγύμνασης και να το εφαρμόσουν και να αθληθούν.

Ποια θετικά στοιχεία εντόπισα κατά την υλοποίηση:

Οι τεχνική που εφάρμοσα θεωρώ ότι έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να νιώσουν ότι η προπόνηση τους ανήκει, είναι δική τους δουλειά αφού με τις δικές τους ιδέες υλοποιήθηκε. Κάποια από τους μαθητές εξέφρασε την επιθυμία να εφαρμόσει την όλη άσκηση με τους γονείς του και τα αδέλφια τους. Επίσης κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές ήταν πλήρως εστιασμένοι στο έργο τους και επικρατούσαν οι χαμηλοί ήχοι συζητήσεως χωρίς φωνές και αναστάτωση.

Ποια ήταν η επίδραση της εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου/τεχνικής στους μαθητές και στις μαθήτριες της τάξης μου; Ποια ήταν η αντίδρασή τους;

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το είδος της άσκησης γιατί υπάρχει το στοιχείο του «ανήκειν» σε μια ομάδα αφενός και αφετέρου, οι ασκήσεις ανήκουν στην ομάδα οπότε «θέλουμε να υποστηρίξουμε το έργο μας» σύμφωνα με τις αντιλήψεις των μαθητών μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περίμεναν πως και πως να δουν τους εαυτούς τους στο βίντεο αλλά και τους άλλους μαθητές να εφαρμόζουν τις προτάσεις της δικές τους.

Είναι για άλλη μια φορά εμφανές ότι οι μάθηση θα πρέπει να δίνει την ευκαιρία αφενός να προβάλει τη συνεισφορά όλων των μαθητών, την προσπάθειά τους και αφετέρου να αφορά τους ίδιους να έχει πραγματικό νόημα και να συνδέεται με την πραγματική ζωή. Όπως στην παραπάνω παρέμβαση.

Θα εφαρμόσω την πρακτική αυτή άλλη φορά στο μάθημά μου;

Συχνά εφαρμόζουμε την κυκλική προπόνηση στην αγωγή υγείας για να διδάξουμε στους μαθητές μας την «δια βίου άσκηση» αλλά δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και πρότερες γνώσεις, έτσι είναι σαν να τους δίνουμε να χρησιμοποιήσουν κάτι έτοιμο, δικό μας. Στην παραπάνω παρέμβαση με τον καταιγισμό ιδεών οι μαθητές νιώθουν ότι συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησής τους και είναι μια διαδικασία που τη μαθαίνουν και για την πραγματική τους ζωή. Θεωρούν ότι το τελικό προϊόν είναι δικό τους κατόρθωμα και έτσι νιώθουν και αυτοπεποίθηση να το επαναλάβουν όποτε χρειαστεί σε βάθος χρόνου και αυξάνεται το ενδιαφέρον τους για εμπλοκή στο μάθημα μέσω αυτού του προϊόντος.

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗ

 

Το τελικό προιόν της παρέμβασης : https://youtu.be/xPTddStm6bA

Το διαδραστικό βίντεο:

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1240077

Files

Comments (1)


Please log in or sign up to comment.